XBAE

ΠΛΑΤΩΝ · ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ · ΟΜΗΡΟΣ · ΗΡΟΔΟΤΟΣ · ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ · ΑΙΣΩΠΟΣ · ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ · ΗΣΙΟΔΟΣ · ΞΕΝΟΦΩΝ · ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ · ΑΙΣΧΥΛΟΣ · ΣΟΦΟΚΛΗΣ · ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ · ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ · ΣΤΡΑΒΩΝ

ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
Βάλτε στο σπίτι σας τα αιώνια έργα της Αρχαίας Ελλάδας στην ποιότητα που τους αξίζει. Αθάνατες χρυσότυπες εκδόσεις σε απίστευτα προσιτή τιμή
Με τα αυθεντικά αρχαία κείμενα Oxford και Harvard μαζί με σύγχρονες νεοελληνικές μεταφράσεις δίπλα στα αρχαία

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

Τόμος 29
ΟΜΗΡΟΣ

Ραψωδίαι π-ω

Κυκλοφορεί 28 Νοεμβρίου

11,99

Το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μετά την Ιλιάδα, αποτελούμενο από 12.110 στίχους, πραγματεύεται την επιστροφή των Ελλήνων στην πατρίδα μετά την άλωση της Τροίας, αναδεικνύοντας γενικά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παλιννοστούντες και ειδικότερα τον περιπετειώδη επαναπατρισμό του ήρωα του Τρωικού Πολέμου και βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα, καθώς και το φόνο των μνηστήρων, οι οποίοι, έχοντας εγκατασταθεί στο παλάτι του, διεκδικούσαν μέσω της συζύγου του, Πηνελόπης, τη βασιλεία. Ο ηρωισμός στην Οδύσσεια δεν είναι εκείνος των πεδίων των μαχών, αλλά ο καρτερικός αγώνας της επιβίωσης και της επίτευξης των μεταπολεμικών ειρηνικών σκοπών, όπως η ανάπτυξη του εμπορίου, της ναυτιλίας και των νέων αποικισμών.

Τόμος 30
ΑΙΣΧΥΛΟΣ

Πέρσαι

Προμηθεύς Δεσμώτης

Επτά επί Θήβας

Κυκλοφορεί 5 Δεκεμβρίου

11,99

Πέρσαι: Το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου θεωρείται ως η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία. Επίσης είναι η πρώτη που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα, και μάλιστα σχετικά πρόσφατα, καθώς η πλοκή της περιστρέφεται γύρω από την οδύνη των Περσών, με προεξάρχουσα τη βασιλομήτορα Άτοσσα, όταν πληροφορούνται από έναν αγγελιοφόρο τη συντριπτική ήττα του εκστρατευτικού τους σώματος στη Σαλαμίνα. Έτσι επιβεβαιώνονται με τον πλέον τραγικό τρόπο τα σκοτεινά προαισθήματα της βασίλισσας και η σχετική προφητεία την οποία της είχε αποκαλύψει το φάντασμα του νεκρού συζύγου της Δαρείου.

Προμηθεύς Δεσμώτης: Είναι η μόνη σωζόμενη τραγωδία όπου κανένα από τα πρόσωπα δεν είναι κοινός θνητός. Το Κράτος και η Βία, μαζί με τον απρόθυμο Ήφαιστο, κατά διαταγή του Δία, οδηγούν τον τιτάνα Προμηθέα σε ένα έρημο μέρος της Σκυθίας και τον καθηλώνουν σε ένα βράχο, επειδή έκλεψε από τους θεούς τη φωτιά και τη χάρισε στους ανθρώπους. Εκεί φθάνουν κατά σειρά οι Ωκεανίδες (ο χορός), ο συμπάσχων Ωκεανός και η Ιώ, η κόρη του βασιλιά του Άργους, που την ερωτεύτηκε ο Δίας και που τώρα, μεταμορφωμένη σε αγελάδα, περιπλανιέται ασταμάτητα κυνηγημένη από την οργή της Ήρας. Στους επισκέπτες αυτούς ο Προμηθέας μιλάει για την προσφορά του στους ανθρώπους, για το φρικτό μαρτύριό του και για κάποιο μυστικό που κατέχει σχετικά με την επικείμενη πτώση του Δία, την οποία μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να αποτρέψει. Τελευταίος έρχεται ο Ερμής, απεσταλμένος του Δία, που άδικα επιχειρεί με απειλές να αποσπάσει από τον Προμηθέα το μυστικό του. Εκείνος αρνείται με πείσμα και καταβαραθρώνεται χτυπημένος από τον κεραυνό του Δία.

Επτά επί Θήβας: Η υπόθεση της τραγωδίας βασίζεται στον μύθο των γιων του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, Ετεοκλή και Πολυνείκη. Τα δύο αδέλφια αρχικά είχαν συμφωνήσει να κυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα, ωστόσο, μετά από την άρνηση του Ετεοκλή να παραδώσει τον θρόνο στον Πολυνείκη, ο τελευταίος, συμμαχώντας με έξι ακόμα βασιλείς ελληνικών πόλεων, οργάνωσε εκστρατεία εναντίον του Ετεοκλή και της πόλης της Θήβας. Η πολεμική αυτή σύγκρουση είχε ως κατάληξη τη νίκη των Θηβαίων, αλλά και τον θάνατο των δύο διεκδικητών του θρόνου.